Janita Venema op 17 maart 2015 11:12 | Reageer

IKEA lanceert in zijn reclamecampagne het woord rommelblindheid. Je ziet de rommel die jij in huis achterlaat niet maar anderen hebben er last van. Een herkenbaar gegeven.

Zo werkt het ook in een gezin. Ouders dragen vanuit hun verleden - en vaak zonder dat ze zich daar bewust van zijn - 'rommel' bij zich en hoe goed ze ook hun best doen, hoe veel ze ook van hun kinderen houden, gedurende de dag heeft die 'rommel' invloed op wat ze doen, ook op de omgang met de kinderen. Kinderen hebben last van de ballast van hun ouders en reageren daar op in hun spel, gedrag, ontwikkeling e.d. Zij zien die ‘rommel’ namelijk wel! Daarom houden kinderen ook zo van spelletjes als ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ en ‘de omgekeerde wereld’. Ze doen van alles om ons duidelijk te maken dat wij naar onszelf mogen kijken en als de kers op het toetje maken ze ons ook nog duidelijk wat we nou precies voor ballast we bij ons dragen. Geweldig toch?

De reclamespot eindigt met de conclusie ‘omdat jij zelf niet ziet wat je achterlaat, ruimt iemand anders voor jou op en jij voor een ander, zo werkt het.’ En zo werkt het ook in gezinnen, kinderen doen hun best om jouw rommel ‘op te ruimen’ en ach, wij ruimen dan ook weer eens voor hen op.

Nou maar hopen dat ouders snappen dat kinderen gewoon met een hele pure reactie komen op hen! En dat ze begrijpen wat hun kind nou eigenlijk precies duidelijk wil maken. Want dat doen ze! Ze laten ons niet aanmodderen maar geven nauwkeurige aanwijzingen over welke rommel we mogen opruimen. Een kindertolk kan je daarbij helpen als je het zelf niet ziet.

Zo komt het, net als bij IKEA, uiteindelijk prachtig mooi voor elkaar en stappen we samen opgeruimd de dag en het leven in.

Reageer