Janita Venema op 31 maart 2015 13:50 | Reageer

De relatie tussen ouder en kind en hun onderlinge uitwisseling, zit ingenieus in elkaar.

Biologisch gezien geven we als ouders (een deel) van ons DNA door die de lichamelijke kenmerken en eigenschappen van ons kind bepalen (tenger, het wipneusje), maar ook de eigen-aardigheden van het karakter of de blauwdruk van een kind zo je wilt;

Sociaal emotioneel geven we door hoe we ons voelen. Mensen zijn empathische wezens. We voelen elkaar aan, kunnen ons inleven in de ander. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld ogenblikkelijk de sfeer in huis aanvoelen of merken hoe het papa of mama of hun verstandhouding is.

Met woorden geven we (bewust en onbewust) boodschappen en overtuigingen door (meestal die waar we zelf in verstrikt zitten). Taal is krachtig. Het maakt nogal veel verschil of je tegen een kind zegt dat ie intelligent is of 'niet dom'. Het maakt verschil of je zegt: "Dat kun je nog niet" of "Als je hulp nodig hebt hoor ik het graag". Spreek je kind aan met woorden die uitdrukken wat je bedoelt.

Via imitatie doet een kind na wat het ons ziet doen. Onze spiegelneuronen en de non-verbale communicatie spelen hier een belangrijke rol in. Als jij je kind verbiedt om de straat uit te lopen maar je gezicht, toon en lichaamshouding stralen uit dat je het best stoer vindt dat je kind dat heeft gedaan, dan zal dat laatste blijven hangen. Als jij boos kijkt, zal je kind ook een bozere gezichtsuitdrukking aannemen.

Onzichtbare lijntjes: Je baby wil niet slapen als jij uitgaat en de buren oppassen met de babyfoon, mijn zoon wist precies wanneer hij weer op de stoep moest staan om me er aan te herinneren dat ik de dingen moest doen die ik me voorgenomen had in mijn leven te gaan doen. Keer op keer. Volgens hetzelfde mechanisme kan men vaststellen dat een plant reageert op de verwonding van zijn verzorger aan de andere kant van de wereld. Uitvindingen worden op verschillende plaatsen tegelijkertijd op de wereld gedaan. We zijn allen verbonden.

Als er  iets met je kind aan de hand is, qua gedrag, spel, (leer)ontwikkeling, eten en slapen o.i.d., dan is het goed om je eerst af te vragen hoe het met jouzelf gaat. Er is een grote kans dat jij heel veel invloed kunt uitoefenen op het functioneren van je kind en hoe je kind zich voelt. Wil je weten wat en hoe? Bezoek een kindertolk!

Op welke manier heb jij gemerkt dat je kind en jij verbonden zijn en elkaar beïnvloeden? Deel je ervaring!

Reageer