Anke Warmerdam en Anke Zegers op 1 mei 2015 17:46 | Reageer

Terwijl onze cultuur zich steeds meer tot een beeldcultuur ontwikkelt, wil ik een lans breken om kinderen te stimuleren ook te blijven lezen en/of hen voor te lezen als ze nog jonger zijn. De beeldcultuur geeft ons en onze kinderen kant en klare beelden terwijl verhalen ons stimuleren onze eigen beelden te vormen. Dat is belangrijk! Zeker voor kinderen!

Als je hun zelfdenkende en beeldende vermogen wilt stimuleren dan wil je dat ze hun eigen plaatjes leren maken. De plaatjes die ze zelf maken zijn per definitie geschikt voor hun leeftijd en belevingswereld. Die plaatjes passen bij de uitdagingen waar ze voor staan. die zijn a.h.w. een raamwerk waarbinnen hun eigen ervaringen betekenis krijgen.

Zeker als je kiest voor universele verhalen zoals fabels en sprookjes. Dat zijn verhalen met een universele waarheid, een dubbele bodem. Dit is voedsel voor de ziel. Je kind zal zich er steeds op nieuwe manier mee verbinden en ook voor jou als voorlezer is het een feestje om die diepere laag van waarheid er uit te halen. Doen dus! Lees en ontdek!

Kies mooie sprookjesboeken, de boeken van kikker en pad, de boeken over Poeh, de verhalen van Max Velthuis, ook de gelijkenissen uit de Bijbel hebben die diepere laag, fabels over bijvoorbeeld de krekel en de mier, de raaf en de vos.

 


 

Reageer