Anke Warmerdam en Anke Zegers op 26 juli 2015 20:00 | Reageer

Ook als je niet of moeilijk zwanger raakt kan een kindertolk je behulpzaam zijn.

Ik herinner me een vrouw in mijn praktijk die wel zwanger kon worden maar helaas eindigde dat na een paar maanden steeds in een spontane abortus. Haar verhaal over de zwangerschappen kon ik naar haar leven toe vertalen, bij deze moeder ging het over (on)afhankelijkheid. Ze was bijzonder geraakt en kon nu invoelen wat een baby nodig heeft en ook wat zij zelf als baby gemist had en hoe ze hier alsnog in haar leven zelf in kon voorzien.

Tot slot deden we de baby-oefening. Een oefening waarbij het lichaam de sleutel is tot weggestopte ervaringen uit de babytijd. Toen we nog even navoelden op de oefening, hadden we plotseling beiden het kippenvel op de armen staan. Het was alsof een windhoos of trechter van energie naar beneden kwam en zijn brandpunt vond in deze vrouw. Ik kan het niet anders verwoorden. Heel vreemd. We kijken elkaar verbaasd aan. Wat gebeurt hier? We vallen stil en ze knikt. Ze voelt dat er iets wezenlijks is veranderd.

Enkele weken later belt ze me op. Ze is zwanger en het voelt goed deze keer. Negen maanden na de sessie en de oefening valt het geboortekaartje bij me in de bus. Ze heeft de zwangerschap dit maal voldragen, een blakende baby is geboren.

Reageer