Janita Venema op 18 augustus 2015 19:30 | Reageer

Heb je wel eens van synchroniciteit gehoord? Het betekent dat iets zomaar overal in je leven opduikt zonder dat er een verband is tussen de verschillende gebeurtenissen.

In mijn vakantie kwam telkens pauwen tegen. De eerste is leuk en bijzonder, de tweede laat een héél klein belletje in mijn achterhoofd rinkelen, de derde maakt dat ik denkt: tss, al weer een! De vierde, vijfde, zesde tot aan de tiende toe lieten me weten: dit is geen toeval en dan zoek ik er iets over op. Nu had ik niet overal internet en liet het eerst eens in me omgaan. Wat is/doet een pauw?

Ik dacht aan trots en showtime! Trots zijn op wat er samen met anderen tot stand gebracht is met PresentChild. Het staat. Laat het maar zien aan de wereld! En ook ik mag mijzelf laten zien, privé en als grondlegger van de methode in de buitenwereld. Aan de media enz.

Thuisgekomen heb ik nog wat meer nagelezen over de pauw en werd het beeld eigenlijk nog rijker.

Het gaat er niet om om dat allemaal op te lepelen maar om het mechnisme onder je aandacht te brengen want kinderen doen het voortdurend met ons. Bij herhaling kunnen ze ze iets spelen dat ons op gaat vallen (blindemannetje, geen ja en geen nee), ze doen iets (ergens in klimmen, dingen laten vallen), ze hebben het steeds over hetzelfde onderwerp (vleermuizen, stenen, vergeet me nietjes), ze hebben steeds een bepaalde emotie (boos, bang) of ze vragen ons bij herhaling dezelfde vraag (waarom doe je dit? hoe zit dat?).

Als het je opvalt en raakt, d.w.z. in je resoneert, waar je kind jouw aandacht op probeert te vestigen dan is het goed en waardevol om eens na te gaan wat het voor jou betekent. Misschien kun je het zelf bedenken wat je mag laten vallen, waar je in klimt, blind voor bent, waar stenen in jouw leven voor staan.

Vaak is er nog wel meer te ontdekken aan zo'n verhaal dan wat je zelf zo invalt. Ga er maar eens mee naar een kindertolk, die kan het je precies vertellen. Het hoeft niet per sé iets zwaars te zijn, ook als het iets moois of bijzonders is wat je kind doet, kan het je veel verhelderen!

 

Reageer