op 28 februari 2016 14:20 | Reageer

‘Duh…’

‘Boeie…

‘Nou gewoon…’

Dit zijn doorgaans de antwoorden die pubers geven, terwijl ze niet eens opkijken van hun telefoon… Dat moedigt ons niet aan om met kinderen het over een ingewikkeld onderwerp te hebben als seks. 

Lentekriebels… heeft jouw puber er al last van? Ze giechelen, ze zitten te dromen, staan uren voor de spiegel…   Vraag jij je weleens af met wie ze de hele tijd op de app hangen… klasgenoten… vrienden… of is er sprake van verliefdheid? Ben ik nog op tijd, of juist te vroeg voor een Goed Gesprek? Jakkes… hoe moet dat?

Het maakt ons onzeker; gaan ze me uitlachen als ik over condooms begin? En als je dan al je moed bij elkaar hebt geschraapt…. ‘Neee, maham, toe nou… ik wéét alles al hoor! ‘

Stiekem ben je opgelucht als ze dit zeggen. Mooi, daar ben ik vanaf… Maar pas op als ze alles al weten… Pubers denken vaak dat ze alles al weten; in praktijk betekent dat vaak dat ze heel veel woorden kennen, van alles weten over standjes; informatie waar ze onder elkaar over durven te praten. Vaak weten ze niks over wat je wel of niet kunt voelen, over grenzen stellen, over benoemen wat je (niet) wilt…

Pubers doen stoer omdat ze alles al (denken te) weten.

Maar ook omdat ze zich ongemakkelijk voelen om erover te praten.

Hé, dat klinkt bekend…  Kinderen, onze zuiverste spiegel…

Denk eens terug aan je eigen ontluikende gevoelens; hoe hebben jouw ouders het met jou hebben aangepakt. Was je daar tevreden over? Of juist niet? Misschien is er juist helemaal niks gezegd of verteld en heb je daarom zelf lange tijd met vragen rondgelopen die je aan niemand durfde te stellen…

Wat had jij toen nodig gehad? 

Gun jij jouw kind een makkelijkere weg, een plek waar het met alle vragen terecht kan, een luisterend oor zonder risico uitgelachen te worden…wat is er dan mooier dan dat jij die plek kan zijn?

We leven voor; dus je kunt op dit moment jouw puber laten zien hoe je een lastig onderwerp aankaart en hoe je, als je eerlijk bent en je kwetsbaar durft op te stellen, tot prachtige gesprekken kunt komen. Twee vliegen in één klap!

Reageer