op 15 januari 2017 20:47 | Reageer

Een nieuw jaar, een nieuw begin. Tijd voor goede voornemens. Dit jaar ga ik echt.....Dan is het half januari en kom je erachter dat je nu 12 van de 15 voornemens niet hebt gehaald. Dat je op 1 januari toch al die oliebol opeet terwijl je zo graag wilt afvallen. Dat je nu echt niet meer gaat schreeuwen tegen je kind. Niet gelukt, jammer joh. Uit schuldgevoel eet je op 2 januari alle overige oliebollen op. Dat was ook zo voor mij, tot ik haar zag verschijnen op mijn Facebooktijdlijn...

Een klein Amerikaans meisje met donker haar en een eigenwijs snoetje. Een jaar of drie was ze en ze had een belangrijke boodschap. Voornemens zijn helemaal prima, maar......het enige probleem (vond ze) dat wij als volwassenen denken dat je alleen maar goede voornemens kan maken als het jaar net begint! Vervolgens keek ze nog eigenwijzer in de camera en ik dacht: 'Dit is waar!'. Als je op 1 januari die oliebol hebt opgegeten betekent dat niet dat je op 2 januari niet weer opnieuw kunt beginnen. Je kunt iedere dag in een jaar, iedere minuut zelfs (een jaar heeft 525948,766 minuten) weer opnieuw beginnen.

Dat is dus ook zo als je even heel chagrijnig bent tegen je kinderen. Dat is dus ook zo het allemaal teveel voor je was en je bent ontploft. Je bent dan geen 'slechte' ouder of een ouder die zijn of haar kind voorgoed blijvend heeft verpest. Integendeel. Je geeft je kind zo'n mooi cadeau door te zeggen: 'Dit was niet zo handig, zullen we weer opnieuw beginnen?'
Dat klaart direct de lucht, ook voor jou!

Kinderen zijn experts in het leven in het nu. Die hoeven daar geen boeken van Tolle voor te lezen. Zij kijken naar dingen alsof ze het voor de eerste keer zien. Zij gaan ergens vol in, ook al zijn ze net daarvoor keihard gevallen. Dat je ontzettend ruzie kunt maken met een vriendje en vrijwel meteen daarna weer bij dat vriendje voor de deur staan. Wij als volwassenen blijven hangen in ons schuldgevoel en zelfmedelijden daardoor verandert er vervolgens...... helemaal niets.

Dus doe je kind en jezelf een plezier. Voeg nog 1 goed voornemen voor aan al die andere 20 (die al dan niet al mislukt zijn): Ik kan altijd weer opnieuw beginnen.    

Reageer