op 4 april 2017 13:29 | Reageer

Toeval bestaat niet, en toen ik gevraagd werd om een blog te schrijven over boosheid, moest ik van binnen wel een beetje glimlachen. Thomas, mijn jongste zoon van 7, kan namelijk heel erg boos worden en wanneer ik zelf moe en uit balans ben, dan kan ik daar slechter mee omgaan. Of is het juist andersom: is hij vaker boos wanneer ik uit balans ben?

Kinderen, en met name jonge kinderen tot ongeveer 8 jaar, staan helemaal open en in verbinding met al wat is. Kinderen zijn nog niet geconditioneerd door wat moet of wat hoort of wat er van je verwacht wordt. Om deze reden is elke reactie van een kind puur en spontaan en komt deze altijd ergens vandaan. Het is een reactie op iets uit zijn of haar omgeving. En waar bestaat deze omgeving uit? Op de eerste plaats natuurlijk de ouders.
Er is een hele bijzondere en krachtige connectie tussen ouder en kind en dat maakt dat kinderen (onbewust) reageren op emoties en overtuigingen van ouders. Omdat ze zo klein zijn, gebeurt dat reageren door middel van (ongewenst) gedrag of emoties, en zelfs door ziektebeelden.

De emoties van kinderen zijn (nog) ongeremd en als volwassene hebben we daar soms moeite mee. Dit kan te maken hebben met het feit dat we vroeger onze emotie niet mochten tonen, of omdat onze ouders hun emoties moeilijk konden tonen. Je raakt er als kind dan van overtuigd dat emoties iets onwenselijk zijn en naarmate je opgroeit, groeit deze overtuiging met je mee.

Op het moment dat je kinderen krijgt, gebeurt er iets. Waar je voor jezelf en de buitenwereld jouw emoties nog kon verbloemen en zelfs verstoppen, kan dat niet voor je kind. Je kind voelt haarfijn aan hoe jij in je vel steekt. En dat is soms enorm lastig..

De PresentChild methode maakt gebruik van het vertalen van woorden om zo de spiegelboodschap van kinderen voor ouders helder te maken. De manier waarop een ouder over zijn of haar kind vertelt, zegt veel over hoe iemand in het leven staat. De vertaling van een kindertolk is daarom ook heel persoonlijk en een kindertolk-traject is dan ook altijd op maat en uniek.

In het woord emotie zit motie (in motion). Emoties zijn in beweging en nooit van eeuwige aard. Emoties moeten kunnen stromen en als dat niet gebeurt, dan ontstaat er disbalans.


Boosheid wordt gerekend tot de basisemoties van de mens: blijdschap, boosheid, angst en verdriet. Boosheid is menselijk en niet per definitie verkeerd., alleen drukken wij vaak wel een stempel op de emotie “boosheid”. We keuren het af of vinden het lastig en vervelend.

Van oudsher heeft boosheid als doel om een verhoogde mate van energie af te geven om te vechten. Het geeft een signaal af dat er iets mis is of dat je voorzichtig moet zijn. Boosheid zorgt er ook voor dat je je grenzen afbakent. Je zegt als het ware Tot hier en niet verder.

Als jouw kind vaak boos is en driftaanvallen heeft, zou je simpelweg aan kunnen nemen dat er ook boosheid in jou zit. Maar het is belangrijk om te begrijpen waarom jouw kind zo boos wordt. Wat is de achterliggende reden? Voelt het kind zich aangevallen? Niet gehoord? Wordt er continue over zijn grenzen heen gegaan? Met die onderliggende reden kunnen wij kindertolken aan de slag om inzicht te krijgen in jouw reden tot (interne) boosheid. En dat geeft vaak verrassende inzichten.

En denk maar eens aan het woord driftig. Drift is een drang, een stroming. Een driftig kind kan ergens een blokkade hebben waardoor het in de overtreffende trap, dus via driftbuien, naar boven komt. Je kan je dan bijvoorbeeld afvragen of het kind helemaal mag zijn wie hij of zij is? En mag JIJ van jezelf helemaal zijn wie je bent?

Tot slot is het benoemen van de emotie bij je kind (Ik zie dat je boos bent) en het even laten zijn een goede manier om je kind tot rust te brengen. Emoties moeten stromen en ze komen en gaan. Hoe mooi dat onze kinderen laten zien wat wij zelf met onze emoties mogen doen...

Warme groet,
Saskia

Reageer