Anke Warmerdam en Anke Zegers op 14 juni 2017 10:59 | Reageer

 

Vroeger dacht ik dat mijn zoon hooggevoelig was. Na 20 jaar werken met gezinnen ben ik van mening dat alle kinderen hooggevoelig zijn (op verschillende terreinen en manieren). Dat is gewoon hoe kinderen geboren worden: open, puur en gevoelig. Net als bij dieren zijn hun zintuigen volop wakker. Ze reageren op ieder geluidje, zien dingen die ons ontgaan, proeven en voelen heel intens.

Wij zijn - in de loop van het leven - wellicht laaggevoelig(er) geworden en noemen onze kinderen dus hooggevoelig, volgens onze norm. 

Misschien echter zijn wij als laaggevoeligen de variant op de norm! PresentChild gaat over de hoop en verwachting die kinderen voor ons hebben. De belangrijkste daarvan is misschien wel dat we vol van leven zijn, leven vanuit onze zintuigen. Dat vinden kinderen heel'normaal'.Als wij dat zijn kwijtgeraakt, dan 'vertellen' zij ons wat er nodig is om dat terug te vinden.

Dat vertellen ze door middel van hun gedrag, spel, ontwikkeling of klachten. Dat gaat onbewust en volautomatisch. Zó hooggevoelig, open en puur zijn ze, dat dat wat bij ons speelt ook in hen tot uitdrukking komt, omdat ze met ons verbonden zijn. Liefdevol laten ze ons zien hoe wij weer vol van leven kunnen zijn. Daarbij ontgaat hen niets.

Een kindertolk is belangrijk bij deze wisselwerking tussen jou en je kind, die kan je vertellen wat jouw kind (hooggevoelig) waarneemt over jouw leven. Als jij dit geschenk van je kind aanneemt ... dan doet dat je kind enorm goed. Dat is de bonus!

De boze buien, het niet zindelijk of angstig zijn, het slechte eten of slapen, de ruzies, ADHD, pdd-nos, de oorontstekingen e.d. kunnen enorm verbeteren of zelfs verdwijnen. Mocht je kind dus iets mankeren, dan is dat dus een hele goede reden om naar een kindertolk te gaan. Hooggevoelig als ze zijn nemen ze óók waar dat het goed met ons gaat en daar geven ze maar wat graag uitdrukking aan!

Reageer