Anke Warmerdam en Anke Zegers op 17 oktober 2017 17:24 | Reageer

Dingen lijken soms anders dan wat ze zijn. In de herfst kan het zomaar zomeren! Dat hebben we het afgelopen weekend gemerkt! Zo is het met kinderen ook. Een kind kan heel vervelend doen en dan vinden wij het kind ergerlijk bijvoorbeeld, maar het kan zomaar zijn dat het kind zich zo gedraagt vanuit liefde voor ons!

Ik herinner me een meisje van vier met een enorm sterke wil. Bij - volgens haar moeder - het minste of geringste ontbrandde ze in boosheid. Als het niet ging zoals zij het wilde; als ze iets niet kreeg of als iemand haar niet aanstond. Ze stortte zich ter aarde of ging onder de tafel zitten mokken.

Moeder vertelt het voorbeeld dat ze haar dochter na het boodschappen doen weer in het fietszitje moest krijgen (wat ze niet wilde), dat ze zich dan zo stijf als een plank maakte! Moeder drukt het zo uit: “Ik had het gevoel dat ik haar moest breken om haar weer in het zitje te krijgen.” En daarbij het verzoek of ik iets kon doen aan haar boze buien.

Via de vertaling kwamen we uit op een gebroken wil bij moeder. Zij had het in haar kindertijd maar te nemen toen het niet ging zoals zij wilde, moest genoegen nemen heel weinig en het doen met ouders die haar op dit punt niet aanstonden. Lieve mama, ‘zegt’ dit meisje zonder woorden: wil je loslaten wat er toen gebeurd is, wil je je boosheid laten gaan en wil je weer contact maken met wat JIJ écht wilt en je daar keihard voor maken? Ik doe het je voor! Dus ja, soms is het volop zomer in de herfst … en is het evengoed tijd om los te laten.

Janita Venema, initiator PresentChild methode.

Reageer