Ervaring van een leerkracht

Stefan is niet te motiveren. Hij krijgt opdrachten, maar doet niets. Het enige waar hij actief en blij van wordt, is ‘de ruimte’: het heelal boeit hem enorm. Door het toepassen van de PresentChild methode komt de leerkracht tot de ontdekking dat hij de jongen in de klas letterlijk weinig ‘ruimte’ geeft om zich te kunnen ontwikkelen, dat hij moet werken volgens zijn - best strakke - regels. Door Stefan meer ruimte te geven, opent hij zich ook voor andere leerstof en vinden ze elkaar.

Ervaring van een moeder die in het onderwijs werkt

Rubens moeder werkt in het onderwijs en heeft alles uit haar vakgebied ingezet waar Ruben, haar zoon met PDD-nos, baat bij zou kunnen hebben. Daarmee werd de situatie beheersbaar. Na een PresentChild consult valt het kwartje: “ik beantwoordde uitstekend aan ieders verwachtingen, maar een wederzijds diep contact, ook met mezelf, ontbrak. Ik was een plichtsgetrouwe robot, doods en heel moe. Daarna is het met Ruben vele malen beter gegaan dan iemand ooit had verwacht! Hij is nu een sterke PDD-nosser, kan geconcentreerd werken, slaapt weer goed, de tics zijn grotendeels verdwenen en zijn motoriek is sterk verbeterd. De IQ test viel 35 punten hoger uit. Speciaal onderwijs is niet langer noodzakelijk”.

Over Huib en zijn meester

Huib is een jongetje van 8 jaar. Hij is vaak heftig boos in de klas, vooral op zijn leerkracht. Pogingen om daar wat aan te veranderen zijn gestrand. Wanneer de leerkracht begrijpt hoe Huibs boosheid aan zijn eigen leven gelinkt is, raakt hem dat enorm. Diep van binnen raakt het een ver verleden. Voor het eerst sinds zijn kindertijd voelt hij hoe boos hij was over het feit dat zijn vader hem negeerde. En nu komt dit weer in zijn werksituatie voor. Wanneer dit beeld helder wordt, gebeurt er iets totaal onverwachts. Huib springt op zijn schoot en zegt: “Je bent de fijnste meester die ik ken", meldt de leraar stomverbaasd. In de dagen daarna smelt de boosheid van Huib weg. Huib heeft de oude pijn van de meester meegevoeld en bleef standvastig zijn boosheid uitdrukken. Alsof hij zegt: “Kijk meester, dit moet jij weten. Wat je ziet, ben je zelf!”