‘’Een aanrader voor mensen die kindertolk willen worden, ouders willen leren coachen én de verdieping in zichzelf zoeken. Dit eerste jaar gaat over jezelf én hoe je anderen kunt begeleiden in hun proces. Vanuit beide posities leer je superveel en kom je steeds beter tot de kern" - Kim, leerjaar 2020-21.

Voel jij het verlangen om gezinnen te helpen vanuit de kern? Een kind met een probleem is daar de ingang voor. Problemen bij kinderen zijn namelijk ergens een oplossing voor!

Als kindertolk breng jij dat voelbaar, concreet en liefdevol aan het licht. Je vertaalt het probleem van het kind in een levensles voor de ouder(s) die hen raakt, bewustwording brengt én in beweging doet komen. 

 

Natuurlijk is een kindertolk geen postbode die alleen maar een boodschap komt afleveren namens het kind. Als er daarna nog hulp nodig is, moet je er ook staan en de ouder kunnen begeleiden. Niet de ouder als opvoeder, maar de ouder als mens in zijn of haar eigen leven.

 

Dat vraagt coachende vaardigheden van jou als kindertolk.
In dit eerste jaar leer je daarom: 

  • Ouders te coachen in het transformatieproces dat op gang komt door een vertaling. Zo leren zij verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leven en hun ouderschap in relatie tot de kinderen. 
  • Vele tools en interventies te gebruiken die passend zijn voor de ouder-kind relatie en die je als kindertolk vaak zal gebruiken. 
  • Jezelf kennen. Wie ben ik? Wat zijn mijn talenten en valkuilen in dit werk? Wat past er goed bij me?
  • Hoe je bij jezelf blijft tijdens het coachen en niet het verhaal van de cliënt mee naar huis neemt. 

De training wordt gegeven door Marga en Suzanne. Zij zijn ervaren kindertolken en trainers. Ze kennen de praktijk van het kindertolken en weten wat je daar nodig hebt.

Geen overbodige maar wél de juiste benodigde theorie. Wij geloven in de kracht van verbinding en samen doen. Op de trainingsdagen wordt vooral geoefend met elkaar, onder supervisie van de trainers. Daarnaast krijg je opdrachten om thuis aan te werken. Ook oefen je met cliënten van buiten.

De training is géén algemene cursus maar een intensieve, praktische training voor wie kindertolk wil worden en voelt dat zijn/haar coachende vaardigheden m.b.t. volwassenen nog meer body mogen krijgen.

Geldt dat voor jou? Als je twijfelt, vraag je gewoon een oriënterend gesprek aan!

Trefwoorden voor het eerste jaar: systemische visie, bewustwording door spiegelen, transformatie, empathisch vermogen, luisteren, jezelf inbrengen, zijn met dat wat er is, omgaan met weerstand, de hulpvraag vaststellen, essentie helder hebben, een waaier aan instrumenten, zelfstandig leren werken.
Lees hier het volledige programma.

Wendy Abbenhuis is enthousiast, luister en bekijk haar video.
Ook Ingrid Noorts vertelt in deze korte video wat zij waardevol vindt aan deze training.

We starten in het najaar met twee groepen op vrijdag/zaterdag. Een groep in Baarn (NL) en één in Wijnegem (B).

Zienderogen Beter kiest voor een gedegen ondergrond van kindertolken.

De training is nadrukkelijk géén schriftelijke cursus of een 'bijwoon'-training maar een intensieve én praktische op maat gesneden trainging voor mensen die kindertolk willen worden en hun coachende vaardigheden voor volwassenen willen verstevigen.