Wil jij gezinnen helpen vanuit de kern? Het reilen en zeilen van kinderen is daar een goede ingang voor! Problemen bij kinderen zijn namelijk ergens een oplossing voor.

Wáárvoor dat breng je als kindertolk voelbaar, concreet en liefdevol aan het licht, namens het kind zelf. Het probleem van het kind wordt vertaald in een belangrijke levensles voor de ouder(s) die hen raakt, bewustwording brengt én in beweging doet komen. En als er daarna nog hulp nodig is, moet je er ook staan en de ouder als mens kunnen begeleiden. 

Dat vraagt coachende vaardigheden van jou. 
In dit eerste jaar leer je daarom: 

 • Ouders te coachen in het transformatieproces dat op gang komt door een vertaling.                              Vaak gaat het om het omvormen van blinde vlekken, oud zeer, oordelen, controle of angsten. 
 • Zo'n 25 tools en interventies te gebruiken die passend zijn voor de ouder-kind relatie en die je als kindertolk vaak zal gebruiken. 
 • De coachvraag vaststellen. Omgaan met projectie, weerstand en/of (tegen)overdracht. 
 • Wie ben ik als coach? Wat zijn daarin mijn talenten en valkuilen? Wat past goed bij me?
 • Hoe blijf ik bij mezelf tijdens het coachen en neem ik het verhaal van de cliënt niet mee naar huis?

Onderaan de pagina vind je alle informatie die je nodig hebt. Klik aan wat je wilt weten of doen.

Het eerste jaar is een intensieve, praktische training voor wie kindertolk wil worden en merkt dat zijn/haar coachende vaardigheden m.b.t. volwassenen meer stevigheid mogen krijgen.
Zodat jij er stáát, ongeacht wat er uit de vertaling komt en hoe dat de ouder raakt.

Trefwoorden: systemische visie, spiegelen, transformatie, empathisch vermogen, luisteren en observeren, zijn met wat er is, jezelf inbrengen, omgaan met weerstand en emoties, de essentie helder hebben, een waaier aan instrumenten, gedegen, praktisch en in verbinding.

Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt. Klik aan wat je wilt weten of doen.

Voor wie?

De mensen die in het eerste jaar instromen willen vooral heel graag kindertolk worden!
Een collega of kennis heeft hen enthousiast gemaakt of ze hebben mijn boek gelezen. 

Het zijn vaak mensen die met kinderen werken in de zorg, het onderwijs of de kinderopvang en daar de beperking ervaren van het alléén máár met de kinderen werken. Ze willen de ouders er ook bij betrekken. Denk aan een kindercoach, jeugdbegeleider, een leerkracht of intern begeleider, pedagogisch coach of leidinggevende in de kinderopvang, een kinderarts of -fysiotherapeut, jeugdbeschermer, KIES-coach, kindertherapeut, jeugdzorgmedewerker enz. 

Soms komt iemand uit een heel ander vak en is toe aan een carriereswitch naar werk met mensen, werk dat waardevol en verbindend is. Diegenen hebben het nodige aan eigen bewustwording gedaan, hebben ervaren wat dat brengt en verlangen ernaar dit door te geven.

Voor bijna al deze mensen is een gedegen ondergrond nodig in het coachen van volwassenen, het begeleiden van transformatieprocessen. Dát is wat je leert in het eerste jaar van de Training tot Kindertolk. Een kindertolk is immers geen postbode die enkel een boodschap namens het kind bezorgt. Een kindertolk is ook iemand die naast de ouder staat en helpt om datgene te verwezenlijken waartoe het kind de ouder uitnodigt.

Kijk bij de instroomcriteria van het eerste of tweede jaar wat voor jou het meest geschikte instroompunt zou zijn. 

Bel me voor een oriënterend gesprek

"Klinkt goed, maar ik heb nog wel een paar vragen.
Wil je me bellen voor een oriënterend gesprek zodat ik mijn keuze beter kan maken?"

Natuurlijk willen we dat. Vul het formulier in en we nemen contact met je op.

Ja, ik wil me inschrijven!

Ja, dit spreekt me aan! Ik heb belangstelling voor het volgen van de Training tot Kindertolk.
Daarom vul ik nu het inschrijfformulier in.

Inschrijven betekent dat we je uitnodigen voor een kennismakings- en intakegesprek.
Wat wil jij? Wie ben jij? Kloppen jouw verwachtingen? Is de studie passend? 
Na dit gesprek beslis je definitief of je de Training tot Kindertolk wilt doen. 
Als het een JA is, maken we daarna de studieovereenkomst met je in orde. 

Praktische informatie
 • Zelf én samen aan de slag om volwassenen te leren coachen.
   
 • Veertien (!) superboeiende trainingsdagen Na de startdag vervolgen we met telkens een vrijdag en zaterdag aansluitend (geen avondprogramma). De dagen zijn verdeeld over het seizoen. Tot besluit is er een losse einddag. Het betreft eenjarige training.
 • Lestijden: 10 - 17 uur.
   
 • ​Een uitgebreid werkboek met theorie en oefeningen
 • Groepsgrootte: 13-16 deelnemers.
 • Begeleiding door twee (!) deskundige trainers. Wij vinden dat goed onderwijs zo hoort te zijn. Voldoende persoonlijke begeleiding in de lessen en een mentor die jouw leerproces volgt. Daarom kiezen we voor kleine groepen met twee trainers.
 • Trainers: Marga Huis in 't Veld en Marianne Luijck. Beiden zijn zelf coach, kindertolk en hebben ook andere, individuele specialismen. Je leest meer over hen bij Over ons.
   
 • Fijne locaties in Baarn (NL) en Deurne (België, regio Antwerpen)
 • Gratis parkeren en OV in de buurt.
 • Lunch te bestellen via secretariaat of zelf mee te nemen.
   
 • Studiebelasting: 98 contacturen en 270 uren zelfstudie, 368 totaal (13 ECT's).
  Reken op ongeveer 6-8 uren per week voor: opdrachten, oefencliënten, lesvoorbereiding, boeken lezen e.d.
 • Een persoonlijk consult maakt deel uit van de training en is inbegrepen in de prijs.
   
 • Investering in jouw toekomst: € 2765 (0% BTW) inclusief koffie, thee, werkboek en feedback. Gespreid betalen is mogelijk tegen een meerprijs van 50 Euro. Als je je voor 1 mei inschrijft ontvang je de early-bird korting van 100 euro. 
 • Naar alle waarschijnlijkheid zal je als Nederlander ook dit jaar 1000 euro STAP-budget kunnen aanvragen op 3 juli of 4 september. We zitten als opleider opnieuw in de registratieprocedure voor STAP. Vorig jaar is het gelukt. We gaan ervan uit dat het dit jaar ook weer lukt en houden je op de hoogte. Dit zal ruimschoots voor de STAP-aanmelddata bekend zijn. 
 • Belgische kandidaten kunnen gebruik maken van belastingaftrek of van de KMO-portefeuille. Dit is een maatregel waardoor je 30% financiële steun krijgt voor de opleiding. Zie verder naar benenden in de accordeon: KMO-portefeuille.
 • Zienderogen Beter is geregistreerd bij het CRKBO, het centraal register kort beroepsonderwijs. Hierdoor bieden we onze trainingen BTW-vrij aan. Je vindt Zienderogen Beter via: www.crkbo.nl/register/instellingen.
 • Zienderogen Beter is lid van NRTO: een landelijk kwaliteitskeurmerk voor opleidingen.
  Dit is de bijbehorende gedragscode waar wij ons aan houden.

Dit trainingsjaar is één geheel: we kennen geen vrijstellingenbeleid. 

Na het met succes doorlopen van het eerste jaar ben je een mensgericht coach van volwassenen, ontvang je een certificaat, kan je als coach in gezinnen aan het werk én kun je doorstromen naar het tweede jaar van de Training tot Kindertolk om ook kindertolk te worden en die prachtige specialiteit aan je werk toe te voegen. Na het tweede jaar kan je je aanmelden bij branche-organisatie het CAT-collectief.

De Training tot Kindertolk is een initiatief van het trainingsbureau Zienderogen Beter van Janita Venema.

Programma van het eerste jaar

Onderaan kun je het uitgebreide programma van het eerste jaar downloaden.

In het kort: 
- De coach-client relatie, ouder-kind relatie
- Coachende vaardigheden en instrumenten voor procesbegeleiding
- Theorie
- Persoonlijk proceswerk

De opleiding kent geen overbodige maar wél de juiste benodigde theorie. Wij geloven in de kracht van verbinding en samen doen. Er wordt geoefend met elkaar onder supervisie van de twee aanwezige trainers. Uiteraard wordt er ook geoefend met cliënten van buiten: je voert drie coachtrajecten uit/ Verder lees je enkele boeken, krijg je integratieopdrachten om thuis aan te werken en voer je een eindwerk uit. In onze algemene voorwaarden kun je meer lezen over evt. herkansen. 

Lees vooral verder in het hier te downloaden uitgebreide programmaoverzicht.

 
Programma eerste jaar website.pdf (157.73 KB)
Reacties van deelnemers

‘’Een aanrader voor mensen die kindertolk willen worden, ouders willen leren coachen én en passant de verdieping in zichzelf zoeken. Dit eerste jaar gaat over hoe je anderen kunt begeleiden in hun transformatieproces. Je leert superveel en komt steeds beter tot de kern"  - Kim, leerjaar 2020-2021. 

Wat waardevol is aan deze training, vertelt Ingrid in deze korte video.

‘’Als cursist groei je door het onderzoeken en het ervaren van de verschillende coachinstrumenten in verbinding met jezelf. Je ontvangt kennis, verkrijgt inzicht en bewustwording. Vormgegeven en begeleid door Marga en Marianne als ervaren en professionele coaches.
Verder zoeken is niet nodig, dit is dé opleiding!’’ - Sandra, leerjaar 2020-2021

Ook Wendy is enthousiast, luister en bekijk haar video.

 

Data en locaties

Baarn (NL): vrijdag/zaterdaggroep 2023-2024: Villa Berg en Dal, Jacob v. Lenneplaan 12, Baarn
Data in 2023: 30 september, 3/4 november, 1/2 december
Data in 2024: 12/13 januari, 2/3 februari, 22/23 maart, 10/11 mei en 15 juni. 

Deurne (B): vrijdag/zaterdaggroep 2023-2024: E-Lounge, Luchthavenlei 1, Deurne
Data in 2023: 23 september, 27/28 oktober, 24/25 november
Data in 2024: 19/20 januari, 9/10 februari, 15/16 maart, 26/27 april en 8 juni.

Instroomcriteria
 • De wens om als kindertolk - voorbij de opvoedtrucs en het kind - vooral óók de ouders/opvoeders van kinderen te coachen en begeleiden;
 • Affiniteit met het werken met gezinnen, kinderen, ouders;
 • Affiniteit met taal: een kindertolk werkt met het verhaal van de ouder over het kind.
 • Jouw coachende vaardigheden m.b.t. het begeleiden van volwassenen als mens op hun eigen levensweg (en niet als opvoeder) verdienen meer stevigheid.
 • HBO werk- en/of denkniveau of Hoger onderwijs (België); d.w.z. zelfstandig kunnen functioneren en beslissen. Soms hebben mensen dit zelf verworven.
 • Bezig met en bereid tot eigen bewustwording en in staat hierop te reflecteren.
 • De bereidheid om minimaal één persoonlijk consult te volgen als onderdeel van de training.
 • Zelf psychisch voldoende stabiel om anderen te begeleiden en eigen processen aan te gaan.

De lessen van het eerste jaar vormen een geheel, er is geen vrijstellingenbeleid.

We stemmen met alle kandidaten vooraf af of ze evt. rechtstreeks in het tweede jaar zou kunnen beginnen. Daarvoor moet je in staat zijn om volwassenen mensgericht te coachen. De Training tot Kindertolk is een opleiding op HBO-niveau. We kijken hierbij naar je opleiding, werk- en levenservaring. 

Voorbeelden uit de praktijk

Voorbeelden zeggen zoveel meer. Wil je proeven aan de kracht van PresentChild?
Bestel dan het boek van Janita of vraag een replay-link voor een webinar aan.

KMO-subsidie aanvragen (B)

Goed nieuws! Voor de Training tot Kindertolk kan je KMO-subsidie aanvragen. KMO-portefeuille is een subsidiemaatregel waardoor je - als ondernemer - financiële steun krijgt voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Uiteraard gaat het om een passende onderneming of je werkt voor een passende onderneming. Je werkgever vraagt in dat geval de subsidie aan.

Hieronder lees je hoe het zit:

 • Wat: vorming - bedoeld om de werking van je onderneming te verbeteren
 • Wie: voor de werkenden in je bedrijf
 • Inhoud: gericht op de kernprocessen van je onderneming
 • Doel: je Vlaamse onderneming professionaliseren

Je hebt recht op 20 of 30% korting, afhankelijk van de grootte van de onderneming. Bedrijven met minder dan 50 werknemers hebben recht op 30% steun. De subsidie van 20% geldt voor ondernemingen met 50 - 250 werknemers. 

De subsidie geldt voor de totale kosten van het eerste of tweede leerjaar van de Training tot Kindertolk.

Voorbeeld 30% subsidie:
Deelname aan De Training tot Kindertolk kost € 2550. Via de kmo-portefeuille krijg je een korting van € 765. Je betaalt nu zelf € 1785. Let op: Dit is een rekenvoorbeeld. De factuur die je van ons krijgt is leidend.

Voordat je een KMO-aanvraag indient, meld je je eerst bij ons aan voor het eerste of tweede jaar van de Training tot Kindertolk. Nadat wij rond zijn, vraag je KMO aan. Tot 14 dagen na de start van de training kun je je KMO-aanvraag indienen. Als thema kies je: beroepsspecifieke competenties.

Hoe vraag je subsidie aan?
Uiteraard kom je alleen voor steun in aanmerking als onderneming of bij het beoefenen van een vrij beroep. Ben je nog niet geregisteerd? Doe dit dan via: www.kmoportefeuille.be.

De KMO-portefeuille in 6 stappen:

 • Inschrijven voor deelname aan de training (zie de links hierboven);
 • Aanvragen subsidie tot uiterlijk 14 dagen na eerste trainingsdag onder je de naam van je eigen bedrijf of het bedrijf waar je in dienst bent.
 • Het registratienummer van Zienderogen Beter is: DV.O241766;
 • Zienderogen Beter beoordeelt je aanvraag en maakt de factuur op;
 • Binnen 30 dagen na de aanvraag het eigen aandeel betalen bij KMO;
 • De overheid stort haar aandeel in je elektronische portefeuille;
 • Je kunt de training volgen. 

Via je persoonlijke omgeving op de KMO-website kun je de status van de aanvraag volgen. 

Studieovereenkomst en algemene voorwaarden

Hier kun je de studieovereenkomst downloaden voor het eerste jaar van de Training tot Kindertolk.
De bijbehorende algemene voorwaarden en klachtenregeling vind je hier.

Studieovereenkomst TKT 1 - 2023-2024 ongetekend.pdf (226.55 KB)
Leerdoelen en criteria voor afstuderen

Algemene criteria:

 • De aanwezigheid van ten minste 12 van de 14 lesdagen. 
 • Het volledige cursusgeld is betaald. 
 • De student doorloopt zelf een kindertolktraject in het eerste of tweede jaar (intake, vertaling en terugkoppeling). Kosten zijn voor eigen rekening.

Leerdoelen en inhoudelijke criteria:

 • De student kan een veilige setting creëren en goed afstemmen op de cliënt.
 • De student laat voldoende vaardigheid, begrip en vertrouwen zien in het hanteren van coachingsvaardigheden en interventies tijdens sessies met cliënten zoals de hulpvraag vaststellen, de essentie vinden, compassie tonen, observaties benoemen, interventie juist toepassen, veiligheid creëren, zonder oordeel zijn, overdracht- en tegenoverdracht hanteren etc.
 • De student kan transformatie in gang zetten d.w.z. de cliënt begeleiden om een probleem om te zetten in iets positiefs.
 • De student kan de cliënt in dit proces helder, rakend en liefdevol begeleiden.
 • De student heeft begrip van de aangeboden theoretische kaders en kan die praktisch toepassen in het contact met zijn/haar cliënten: hechtingsstijlen, projectie, overdracht en tegenoverdracht, omgaan met emoties, overlevingsmechanismen, deelpersonen, weerstand, de invloed van het onbewuste, visualisatie, etc.
 • De student neemt actief deel aan het groepsproces.
 • De student voert de integratieopdrachten voldoende uit.
 • De student heeft ten minste twintig coaching sessies begeleid binnen de studiegroep.
 • De student heeft drie coaching trajecten met oefencliënten van buiten voldoende uitgevoerd, erop gereflecteerd en er lering uit getrokken.
 • De student heeft twee boekverslagen ingeleverd.
 • De student toont professionele stevigheid, klaar om het geleerde toe te passen in de praktijk.
 • De student laat voldoende persoonlijke ontwikkeling en vermogen tot zelfreflectie zien via het uitvoeren en aangaan van integratie- en eigen procesopdrachten en uit de feedback, coaching en/of supervisie.

De verslagen van de drie coaching trajecten vormen samen met je eindpresentatie voor de groep het afstudeerwerk. Deze dienen minimaal voldoende te zijn. 

 

Trainingsbureau Zienderogen Beter

De Training tot Kindertolk is een initiatief van het trainingbureau Zienderogen Beter
Eigenaar: Janita Venema, Dotingastate 47, 8926 ML Leeuwarden

Telefoon: 058-2668191 of 06-18065187
E-mail: info@presentchild.com
KvK-nummer: 01093801
Belgisch ondernemingsnummer: 0701.712.747
KMO dienstverleningsnummer: DV.O241766
Triodos bank: NL79 TRIO 0788 9562 64 t.n.v. Zienderogen Beter

Zienderogen Beter is lid van NRTO: een landelijk kwaliteitskeurmerk voor opleidingen.
Dit is de bijbehorende gedragscode waar wij ons aan houden.

Vanaf 1 oktober 2023 gaan alle rechten en volgende uitvoeringen van de trainingen over op:
Spiegel Integratie Centrum Anke en Anke, Baumgartenstraat 7, 66663 LH Lent
Telefoon: 06-19214345 (Anke Zegers) of 06-38547280 (Anke Warmerdam)
KvK-nummer: 8911173
Triodos bank: NL 40 TRIO 0320 6103 14 t.n.v. Spiegel Integratie centrum Anke en Anke